În România, o altă bancă dispare de pe piață, iar procesul de vânzare se preconizează că va dura câteva luni. Reprezentații băncii i-au anunțat deja pe clienți săi. Despre ce instituție financiară este vorba, în rândurile de mai jos.
Concernul maghiar OTP a decis să scoată la vânzare filiala sa din România. Decizia a fost confirmată oficial printr-un comunicat de presă. În prezent, procesul de vânzare este în desfășurare și se estimează că va dura câteva luni.
În cazul în care licitația pentru achiziționarea băncii va fi un succes, se preconizează că un acord de vânzare va fi semnat în aproximativ un an de zile.
„În ultimii patru ani, OTP Bank România și-a dublat dimensiunea, și-a sporit cu 50% numărul de clienți, a implementat numeroase inițiative, cu precădere în zona de digitalizare și a creat o cultură agilă, orientată spre client. În paralel cu strategia de creștere organică a băncii, Grupul OTP a decis extinderea gamei de opțiuni strategice ale OTP Bank România prin testarea pieței în vederea unei posibile vânzări a băncii”, se arată într-un comunicat oficial al OTP Bank România.
Reprezentații instituției susțin că nu vor fi afectați clienții OTP Bank după această decizie.
„Acest demers nu influențează operațiunile curente, inclusiv atribuțiile și activitatea zilnică a angajaților băncii și nici obiectivele de vânzări ale OTP Bank România”, mai arată comunicatul de presă.
La sfârșitul anului 2022, OTP a înregistrat 14,4 miliarde de lei, însemnând o creștere de 4% spre deosebire de anul anterior. Activele totale ale băncii se ridicau la 19,2 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 7%. Cu toate acestea, în primele trei luni ale anului 2023, banca a raportat o pierdere de 24 de milioane de lei, în contrast cu un profit de 34,6 milioane de lei în 2022.
În anul 2017, grupul maghiar OTP Bank a încercat să achiziționeze Banca Românească, însă BNR a respins tranzacția.
În 2020, OTP a fost, de asemenea, interesată de achiziționarea Garanti BBVA România, o tranzacție care ar fi adus o cotă de piață dorită de 5%, dar care, în cele din urmă, nu s-a realizat, notează Profit.ro.
VEZI ȘI: ING, lovitură teribilă pentru Banca Transilvania şi CEC Bank! Anunţul venit în urmă cu puţin timp